BABAMASSZÁZS OKTATÁS

______________________________________

Kismama masszázs

Kismama Masszázs szárazon, ruhában

Kismama masszázs

Magyarországon is kezdenek elterjedni a kismamákat, a  várandósságuk idejére kialakított masszázs formák. Keleten ennek sokkal nagyobb és régre visszanyúló hagyományai vannak.

A várandóság idején különösen óvatosan kell eljárni a kezelés megválasztásakor, mert fokozottan veszélyes lehet egy-egy rossz diagnózis vagy döntés. Ha tudjuk, hogy mikor, melyik területen, hogyan kell dolgoznia, akkor ezek a veszélyek elkerülhetőek. Sőt, a masszázsnak gyógyító, fájdalomcsillapító, relaxáló és közérzetjavító hatása lehet ilyenkor. Mindezekre a kismamának szüksége is van.

Tanfolyamainkon a trimeszterek fő problémáira fókuszálva tanuljuk a masszázs kezeléseket.

A várandósság három szakasza különböző masszázsfogásokat igényel.

A masszázs relaxációs és feszültségoldó hatása nagyban segítheti a kismamák közérzetét a terhesség egész időszaka alatt.

1. A várandósság korai szakaszában az első 3 hónap a magzat még különösen érzékeny. Ebben az időszakban még fokozott odafigyelés mellett is csak a lábszár valamint a kar és a nyak óvatos masszírozása javasolt. És mindenképpen kerülni kell a túlzott izgalmi állapotot.

2. A második trimeszter 4-6. hónap ideje alatt a növekvő terhelés hatására a deréktájék igénybevétele megnő, vízvisszatartási problémák jelentkeznek. 

A 12. héttől már lehet oldalfekvésben masszírozni a kismama hátát. A kismamák oldalt fekvő pozíciót tudnak felvenni, aminek a kényelmét növeljük a térd között és fej alatti párnákkal. A kismama, ha eddig még nem tette meg, ebben a harmadban már mindenképpen használjon testápoló olajat vagy bőrtápláló krémet. Ha a bőr rugalmasabb lesz megelőzhető a terhességi csíkok kialakulása.

3. Harmadik trimeszter 7-hónaptól a szülésig. Az egyre növekvő súlytöbblet terhet ró a hát izmaira és a lábakra.

Ülő helyzetben történő lábmasszázs várandósoknak

A Kismama egyik leginkább terhelt területe a lába. A terhesség időszaka alatt és után a hormonális változások hatására a nyirokrendszer működése rendszertelenné válik és a szövetek közötti testfolyadékok mennyisége megnőhet, ennek következményeként a végtagok megdagadhatnak köznyelven ''vizesedhetnek''. 

 

Néhány jó tanács:

Vigyázzunk lábainkra - ezzel csökkenthetjük a derékfájást is!

A kismamacipő régen negyon jó megoldás volt, ma már kevés kismama használja, pedig fogja a bokát, fűzős vagy tépőzáras, és bőrből készült. Ha nem akarunk a hosszú fűzövel bajlódni, legalább hasonlóan kényelmes futócipőt használjunk gyógybetéttel.

Ülő helyzetben ha csak tehetjük, polcoljuk fel lábainkat, legalábbis találjunk olyan helyzetet, mikor a térd nem hajlik be teljesen. Így nem törik meg a vénás visszafolyás a térdhajlatban. Ezzel csökkenthető a láb vizesedése és a visszértágulat kialakulásának súlyossága is. Esténként jusson 10-15 perc lábfürdőre!

 Kismama Masszázs olajokkal

Az olajok megválasztása kismamáknál különös gondosságot igényel, mert sokkal érzékenyebbek és az ilyenkor fellépő túlérzékenységi reakció (allegia) a magzat fejlődésére is hatással lehet.

A tanfolyamokon azt szoktam javasolni, hogy lehetőleg olyan olajat vagy krémeket használjanak melyekhez a kismama hozzá van szokva. Amit akár fogyaszt is. Pl. azzal főz, vagy rendszeresen azzal végzi a testápolást.A thai kismamamasszázs egyedi sajátossága, hogy a személyre szabottan kell alkalmazni. Mig a „száraz” technika a szemérmesebb várandósoknak javasolt, az olajos masszázs a símítást érintést igénylő várandosoknak, lelkileg talán kedvezőbb, vagy akár a kétféle technika kombiálható is. 

Ezeket a szamélyre szabott kombinációkat tanuljuk meg a tanfolyamokan, a gyakorlatban alkalmazni. 

Amikor olajjal dolgozunk, mindig csak az éppen masszírozott testáj van szabadon, a többit, lepedővel vgy törülközővel takarjuk le.

 

Közösségi oldalak