BABAMASSZÁZS OKTATÁS

______________________________________

Thai masszázs a gyermekeknek

Thai Bébi és Gyermek Masszázsból, hogyan lett BBMM Baranyi Babamasszázs

 

Thai babamasszázs, 8-10 éve ez a masszázsfajta még egyáltalán nem létezett a Nyugati országokban. A Thaiföldön töltött évek ráébresztettek ennek hiányára és ekkor írtam meg a Könyvemet.

Nem sokkal a Könyv megjelenése után az Egészségügyi továbbképző Intézetben már új egészségügyi továbbképzés lett Magyarországon. Köszönhetően ez akkor oktatási vezetőnek, Horváth Károlynénak! Hála Neki a szakmai körökben gyorsan elterjed! Neves természetgyógyászok és orvosok is elvégezték az alatt a négy évig, míg főként a védőnői célcsoportnak kiírt kreditpontos továbbképzés volt.

Ezek alatt az évek alatt a Pető Intézetbe is folyamatosan minden héten jártam a tanítványaimmal masszírozni. Rengeteget tanultam a tanítványaimtól és a Pető Intézetes gyermekektől és a konduktoroktól. Egyre jobban érdekelt és szinte szenvedéllyé vált kutatni a megoldást, a jobbítást, hogy minél több gyermeken lehessen segíteni. Lassan „szakértővé” váltam a fejlesztő módszerek tekintetében.

Sajnos azonban láttam azok hibáit is. Mennyire nehéz önindított mozgásra rávenni egy sérült gyermeket. Milyen megterhelés ez a család számára. A masszázs viszont minden módszert támogatott, a gyermek ellazultak, sokkal könnyebb volt számukra a mozgás. A szülők is boldogan alkalmazták, mert végre tudott tenni valamit saját maga is a gyermekéért, amely javított az állapotán. Saját önértékelésén is segített, már nemcsak a „miért pont velünk történik” gyötrődés volt, könnyben megismerte a gyermekének fizikai adottságait is a rendszeres érintés által.

Ezek az élmények számomra is hatalmas erőt és energiát adtak. Néha bizony túl is lendült a dolog és közben sok révvágány is akadt. Aztán szépen lassan letisztult a dolog és a megelőzés kapta a fő szerepet. Hisz bármennyire is sok rászoruló sérült gyermek van azért mégis az egészséges gyermek vannak sokkal többen. Azt is láttam az évek folyamán, hogy egy egészséges gyermeknek sem a megfelelő a mozgásfejlődése.

Mára egy átlagos család élet megváltozott. Nemigen van olyan háztartás ahol ne lennének túlterhelve a csecsemők érzékszervei. Folyamatosan ingereknek vannak kitéve, ami persze érdeke, de elvonja a saját testének felfedezéséről a figyelmet! A földre is ritkán rakják le őket a szüleik játékok és különféle játszó alkalmatosságok nélkül. Azt hiszem ez kár is taglalni, hisz mindenkinek ismerős a helyzet.

Az eredmény pedig? Büszkén mondják a szülők, hogy milyen hamar feláll t! Igen csak e közben kimaradt a kuszás és mászás, vagy nem elég ideig tartott. Ezzel sajnos a keresztezet mozgásminták vesztek el! Ennek pedig hosszútávon komoly hátrányai lesznek. Tanulási nehézségek, testséma nem meglelően fog működni.

Sok éve tanítok felnőtteknek masszázsképzést és bizony még náluk is meg lehet mondani, hogy ki az, aki nem mászott csecsemő korában.

A fő hangsúly tehát a módszer kialakításában a megelőzésé lett! Itt és most az első egy év mozgásfejlődésének a kiszolgálás a masszázzsal! Nem túlfejlesztve, hanem a megfelelő adott sorrend figyelembevételével. A módszerben több van természetesen, de azt a szakemberek így is tudják és használják is.

A másik fontos dolog ami még a masszázs mellett szól, hogy amikor egy család felismeri, hogy a gyerekkel probléma van, akkor igyekszik minden módszert és tanácsot elfogadni és kipróbálni. Sokszor láttam, hogy egyik nap erre a másik nap már egy másik módszerre viszik a gyereket. Ekkor csak arra nem gondolnak, hogy ez a váltogatás többet árt, mintha semmit nem tenne, csak masszírozná. De ha már így van legalább egy állandó dolog a masszírozás legyen ott a napi menetben. 

Közösségi oldalak