BABAMASSZÁZS OKTATÁS

______________________________________

Terápiák

A leggyakrabban előforduló problémák

Allergia

Okai: Az allergén által szimbolizált tulajdonság túlzott elhárítása. Az egyre szennyezettebb, egyre több kémiai anyagot tartalmazó környezet és a vele született hajlam együttes hatása miatt, sok az allergiás gyermek.

Kezelése: Az arcon végzett nyomásoknak nagyon jó hatása van az allergiás orr- és arcdugulások kezelésében.

Álmatlanság

Okai: Félelem a megszűnéstől, valamiféle bizalmatlanság tükröződik benne. A tehetetlenségre, a védtelenségre hívja fel a figyelmet.

Kezelése: Fektessük a gyereket a hátára, egy meleg, puha takarón. Mindkét kézzel fogjuk meg a vállait, és gyengéden mozgassuk úgy, hogy finoman a hüvelykujjunk irányában mozgassuk. Ha a törzshöz érünk, tartsuk meg szorosan a testet a két kezünk között.
Amikor a lábaknál tartunk, játsszunk a babával vagy a gyermekkel és nyomkodjuk át a talpait.

Asztma

Okai: A „szennyezett”, nem tiszta dolgok elhárítása. Többet szeretne kapni, mert többre van szüksége, mint amennyit adni tud. Rohamokban jelentkező légzési zavarral járó betegség. A tüneteket a legkisebb hörgők görcse és a tapadós, alig felköhöghető váladék képződése váltja ki. A levegő nehezen jut ki a tüdőből, ezért nyögő, préselő hanggal jár a kilégzés. A rohamokat a levegőben lévő anyagok (házi por, állatszőrök, virágpor, dohányfüst), ritkábban fizikai, vagy lelki megterhelés, izgalom, félelem válthatják ki.

Kezelése: A kiváltó okok kerülése és a túlérzékenységet csökkentő szerek mellett hörgőtágító spray belégzése, tiszta levegőn való tartózkodás javít a beteg helyzetén. Jó hatást érhetőnk el a mellkas és a hát masszírozással. A háton pihentessük a kezünket, majd páros tenyérrel nyomjuk meg, pár másodpercig tartsuk nyomva, majd engedjük fel a nyomást, de vegyük el a kezünket. A mozdulatsort többször ismételjük meg. A mellkason szintén végezzük el.

Ágyba vizelés

Okai: Leggyakrabban lelki problémák miatt alakul ki.

Kezelése: A sarok körüli pontok masszírozása, segítenek a gyermeknek az anyagcsere és kiválasztás folyamatainak szabályzásában.

Ha ágyba vizelés problémája áll fenn, különösen javasolt, a sarok pontok gyakori átnyomkodása.

Bőrbetegségek

Okai: Elszigeteltséget jelez. Vágyat közvetít, leginkább valamilyen gyengédségre van szükséget, amelyet nem kap meg.

A kiütéses bőrt nem masszírozzuk, azt a területet ki kell hagyni a masszírozásból!

Kiütéseket okozhatja étel- vagy egyéb allergia, illatszerekre vagy kémiai anyagokra való érzékenység.

Kezelése: Ujjhegyeidet finoman helyezd azokra az izmokra, amelyek a gyermek koponyája alatt 1 -1,5 centiméterre,  illetve a gerincoszloptól mindkét irányban 1-1,5 centiméterre vannak. E három, akupresszúrás pont masszírozásával a kiütések megszüntethetők ill. kezelhetők.

Emésztési problémák

Okai: Zavar van a befogadással. Nem tudja a tapasztalatait beépíteni és rendszerezni, mert meghaladják a lehetőségei vagy a képességeit.

Kezelése: Keverjünk össze egy cseppnyi levendulaolajat egy teáskanálnyi édes mandulaolajjal, és dörzsöld be vele a baba hasát. Körkörös mozdulatokat végezzünk az óramutató járásával megegyezően a simítást. Szív alakban, is többször masszírozzuk át a hasat.

Fájdalom, sírás

Okai: Figyelem felhívás. Nagyon fontos jelzés, figyeljünk rá!

Mindig ahol a tünet jelentkezik, annak a területnek a szimbolikus jelentését értelmezve kaphatunk magyarázatot a fájdalom okára. Ennek helyes értelmezésével és kezelésével megszüntethető a fájdalom.

Kezelése: Vegyük a kézbe a gyereket úgy, hogy hozzáférhessünk a hátán lévő idegekhez.  Két ujjaddal finoman tapogasd le a gerincoszlop mindkét oldalát a nyaktól lefelé a gerincoszlop végéig. Gyöngéden cirógassuk, simogassuk a kicsit a feje búbjától a lábáig. Kissé ringathatjuk, és közben halkan beszéljünk hozzá. Ha sír a gyerek, ne akard levetkőztetni, mert attól csak ingerlékenyebb lesz, a thai masszírozás a ruhán keresztül is hatásos és kellemes.

Fogzás

Okai: Nincs pontosan meghatározott ideje, mikor kell megkezdődnie a fogzásnak, de általánosságban elmondható, hogy a baba első foga valamikor az ötödik és a hetedik hónap között bukkan elő. A fogzás lezajlása is különböző; vannak kisbabák, akik észre sem veszik, hogy előjött a foguk, mások sok kellemetlenséget élnek át.

Kezelése: Az arc masszírozassa, de különösen az áll körüli pontok akupresszúrás nyomásával, valamint közvetlenül a fogíny dörzsölésével sokat segíthetünk, és megkönnyíthetjük a fogzás folyamát.

Fojtó érzés

Okai: Ha a mellkasnál vagy hasnál, jelentkezik, akkor szorongást jelent.

Kezelése: A mellkas és a has szív alakban történő többszöri masszírozásával és a kezünket határozottan a mellkason, ill. a hason „pihentetve” enyhíthetjük a tüneteket. A rendszeres kontaktus megteremtésével pedig teljesen megszüntetjük azokat.

Gondosan masszírozzuk át a hátat a következőkeppen.

A fojtó érzés a háton is jelentkezhet. A hát masszírozásával a tünetek megszűnhetnek. A háton a gerinc mellett 2-2 energia csatornát masszírozunk. Az egyik csatorna közvetlenül a gerinc mellett helyezkedik el, a másik a páciens saját hüvelykujjának távolságára kb. 2 cm távolságára, az első mellett húzódik. Páros hüvelykujjnyomással először az első csatornát nyomkodjuk végig oda-vissza. Eztán a másodikon is megismételjük. 

Páros tenyérrel, pillangónyomással lenyomkodjuk a hátat oda-vissza. Ezután befejezésül, átsimogatjuk a hátat

Gyulladás

Okai: Akkor jelentkezik, ha valamilyen fontos problémát nem tud feldolgozni. Az adott terület mélyebb összefüggéseit keresve találhatunk rá a megoldásra, mely megszüntetheti a problémát és a gyulladást.

Gyulladt testrészt nem masszírozunk!

Hányás

Okai: Elutasítás valamitől vagy valakitől. Valamit nem tud befogadni és a magáénak érezni, kiveti magából a tudata alatt.

A babáknál a szopás közben benyelt levegő is okozhatja.

A hányás, nagy vízveszteséggel jár, és fennállhat a kiszáradás problémája. Próbáljuk meg pótolni a folyadékot, de csak fokozatosan. Pl. cseppenként, kiskanállal, adjunk neki folyadékot. Ha a probléma, több mint 6 óránál tovább fennáll, forduljunk orvoshoz!

Hasfájás

Okai: A hasfájós babának az egész teste megfeszül. Általában felhúzza a térdét a hasa felé, ökölbe szorítja a kezét, arckifejezése szenvedő és közben magas hangon ordít. Ez az állapot leginkább délután vagy estefelé szokott bekövetkezni, és percekig vagy akár órákig is eltarthat. Különösen fontos, hogy a hasfájós baba sírására azonnal reagáljunk, mert sírás közben hajlamos arra, hogy sok levegőt nyeljen. Így a baba még rosszabbul érzi magát, és még nehezebb lehet megvigasztalni.

Kezelése: Rendszeres masszírozással megelőzhető, ha azonban előfordul akkor megszüntethető a hasfájás. Már újszülött korban jótékony hatású, hiszen az első hetekben sok kisbabának okoz kellemetlenséget a hasfájás. Természetes fájdalomcsillapítóként jól alkalmazható a has masszírozása.

Mivel egy puffadt, gázos has különösen érzékeny, nagy körültekintéssel kell végeznünk.

Nagyon eredményesen alkalmazható a következő masszázsfogás:

Az egyik kezünkkel merőkanalat formálva a hasra helyezzük. A másik kezünkkel pedig a saját behajlított ujjainkat pöcköljük, és így impulzusokat közvetítünk a gyermek hasára. Az anyai kéz melege, a finom simogatás, a célirányos mozdulatok általában segítenek a gázok és a széklet ürítésében

Hasmenés

Okai: Akkor jelenezik, ha a számunkra fontos kötődéseket veszélyben érezzük, féltjük valamitől, valakitől.

A baba életének első heteiben az önálló táplálékfelvétel és feldolgozás komoly átállást jelent, hiszen a gyomor és a belek eleinte még képtelenek tökéletesen eleget tenni feladatuknak. A kevés gyomorsav, az emésztéshez szükséges baktériumok kezdeti hiánya, esetleg egyéb, nem kívánatos baktériumok elszaporodása, emésztési zavarokat okozhatnak. A szopás közben lenyelt levegő is előidézhet fájdalmas hasgörcsöket, ekkor nagyon jól jön a külső segítség. A baba bélmozgását és a gázok távozását legegyszerűbben egy gyengéd has masszázzsal serkenthetjük, melynek során a hasat az óramutató járásának megfelelő irányban körkörösen, enyhe nyomással masszírozzuk.

Az emésztést elősegítő és lazító has masszázshoz érdemes a has masszázskrémetalkalmazni, mely ánizsból és édesköménybőlszármazó természetes illóolajokat tartalmaz, ugyanakkor mentes az illat- és tartósítószerektől, mesterséges színezékektől.

Hiperaktivitás

Okai: Kisfiúknál többször fordul elő a rendellenesség, mint lányoknál. Az érintettek figyelme túlságosan csapongó, nehéz őket hosszabb időre lekötni, csak rövid időn keresztül foglalkoznak ugyanazzal a dologgal, még az érdekes mesét sem hallgatják végig, fel-felugrálnak, ide kapnak, oda kapnak, és bár okosak, teljesítményeik – épp a koncentrációs képesség csökkenése miatt – meglehetősen rosszak. A környezetnek, a nevelésnek határozott szerepe van a magatartási zavar kialakulásában, de felmerülhet öröklött tényező, esetleg enyhe, szülés alatti sérülés is.

Kezelése: Megfelelő mozgáslehetőség biztosítása és a rendszeresen végzett masszírozás együtt nagyon jótékony hatást fejt ki és megszünteti a tüneteket.

A simító mozdulatokat részesítsük előtérbe, mert azok nyugtatóbb hatásúak. A masszírozást az energia pályákon történő nyomva - simítással, és egy kis nyugtató aroma olajjal, pl. levendula, vagy kamilla olajjal fokozhatjuk.

Köhögés, Nátha, hörghurut

Okai: A legtöbb szülő jól tudja, hogy a betegséget vírusok okozzák.

Kezelése: A tünetekre ható gyógyszerek (gyulladáscsillapítók, lázcsillapítók, a nyálkahártya duzzanatát enyhítő készítmények) alkalmazása rendszerint elegendő. Mégis sokan fordulnak orvoshoz, mert félnek a szövődményektől (tüdőgyulladástól vagy középfülgyulladástól). Ezek elkerülésére csecsemőknél indokolt lehet antibiotikumok adása is, de iskolásoknak már nincs szükségük ilyen gyógyszerekre. A bőséges folyadékbevitel és gyümölcsfogyasztás viszont nagyon hasznos. Náthás-köhögős felnőttektől védeni kell a gyerekeket, a túlfűtött, száraz levegőjű lakás, az izzadást okozó túlöltöztetés káros.

A mellkason simítunk páros tenyérrel szív alakban, 4-5-ször.  A mellkason megállunk és páros tenyerünkkel enyhe nyomással, nyomjuk pár másodpercig.

Köhécselés

Okai: A nem meghűlés okozta köhögés, állandósult jellegű probléma lehet. Ennek lelki okai vannak, azt jelzik, hogy bár lenne véleménye, de azt nem meri kimondani, hanem magába folytja.

Kezelése: Sokat segíthet a rendszeres egész testre kiterjedő masszírozás.

Kötőhártya gyulladás

Nem tudja, nem akarja kinyitni, felnyitni a szemét, hogy szembesüljön a valós problémával, mely fájdalmas lehet a számára.

Láz

A lázas állapot általános ellenjavallat a masszázs gyakorlásához. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy van a masszázsfogások közt olyan, amely csillapítja a lázat. Ebben az esetben természeten az egész testre kiterjedő masszírozást el kell halasztani. A gyermekek testhőmérséklete magasabb a felnőtténél, tehát láznak csak a 38 C feletti testhőmérséklet tekinthető, addig csak hőemelkedésről beszélünk.

Sokat segíthet a fejre helyezett hideg vizes borogatás és az, ha a gyermeket másik, hűvösebb helyiségbe visszük.

A derék és a fenékrész nyomkodása és körkörös simogatása, csökkenti a testhőmérsékletet.

Magas láznál természetesen azonnal orvoshoz kell fordulni!

Nehéz légzésre

Ha a csecsemőnek légzési nehézségei vannak, vagy nem elég mély a légzése, egyik kezet tegyük a mellkasára, míg a másikkal masszírozzuk a test másik részét. A mellkason lévő kéz arra serkenti az agyat, hogy növelje a mellkas térfogatát, azaz a baba lélegezzen nagyobbakat.

Székrekedés

Okai: Általában lelki állnak a háttérben. A tápszerrel etetett csecsemők azonban hajlamosabbak a székrekedésre, mint azok, akiket, anyatejet kapnak.

Kezelése: Rendszeres masszírozás serkenti a bélműködést, ezáltal segít a probléma megszüntetésében.  A székrekedésnek lelki okai is lehetnek, ez esetben a masszírozás, az egész testre kiterjesztve kell végezni.

A biztonságot és szeretet sugárzó érintés és kontaktus segít a kiváltó okok megszüntetésében, ezáltal a tünetek is meg fognak szűnni.

Orrdugulás

Okai: Azt jelzi, hogy az érzelmek, és az energiák befogadásának valamilyen gátja van.

Kezelése: Az orr két oldalán történő nyomás, melyet tovább folytatunk a járomcsonton a halánték felé, segít abban, hogy feloldja az orrdugulást.

Rossz tartás

Okai: A fiatalok átlagmagassága generációról generációra nő, de a csontrendszer, izületek, különösen az izmok fejletlenebbek, mint korábban voltak.

Kezelése: Az életmódváltozás szerepe sokat egithet. Ha lehet, akkor minél többet járjon a gyermek mezítláb, és masszírozzuk rendszeresen, különösen nagy figyelmet szentelve a hát és lapocka masszírozásának. Ebben az esetben nagyobb gyermeknél ezt ülve felültett pózban vagy oldalt fekvésben végezzük.

Két vonalon haladunk:

Az első vonal közvetlenül a gerinc mellett halad, a második vonal a gerinc melletti vonaltón egy hüvelykujjnyira. (Mindig annak az ujjméretét vesszük alapul, akit masszírozunk.) A mozdulatsort, mindkét oldalon elvégezzük, és rendszeresen megismételjük, akár naponta.

Viszketés

Okai: A fokozottingerlékenység. A tudatában van valami, ami ingerli, a vakarással keresgéli, mi lehet az.

Kezelése: Napi masszírozás sokat segíthet a probléma feltárásban.

Helyileg, nyugtató kenőcsök, vagy hintőpor használat enyhíti a panaszokat.

 

 

 

  

Közösségi oldalak